PROJEKT „VRÁŤME ŠPORT DO ŠKÔL“

V školskom roku 2023/2024 sa naša škola, Stredná odborná škola dopravná v Žiline, ako každý rok zapojila do grantového programu Žilinského samosprávneho kraja „Vráťme šport do škôl“, s projektom „Šport nás baví.“

Zástupcovia školského parlamentu Roman Vaňovič, Matej Mešina, Vanesa Lisíková a Mária Trulíková sa spolu s autorom projektu PaedDr. Monikou Milučkou rozhodli, že získané finančné prostriedky by chceli využiť na zabezpečenie vhodných športových pomôcok v rámci zlepšenia materiálno-technického vybavenia v priestoroch telovýchovného areálu (tzn. telocvične) Strednej odbornej školy dopravnej v Žiline.

Prostredníctvom projektu sme zakúpili volejbalové, basketbalové, futbalové či florbalové lopty, florbalové hokejky, bedmintonové a stolnotenisové rakety, prenosné bedmintonové a stolnotenisové siete a švihadlá. Zámerom bolo vymeniť nefunkčné, zničené a opotrebované športové pomôcky, ktoré už nie je možné využívať.

Po obstaraní navrhovaných športových potrieb do vyhradených priestorov, budú tieto sprístupnené žiakom počas vyučovacích hodín telesnej a športovej výchovy, pod odborným vedením vyučujúcich TSV, ale aj pri organizovaní rôznych športových súťaží či podujatí.

V poobedňajších hodinách budú športové pomôcky v priestoroch telocviční sprístupnené aj žiakom ubytovaným v školskom internáte na pravidelné športové aktivity. SOŠ dopravná sa často zapája aj do rôznych projektov, kempov či detských táborov organizovaných v letných mesiacoch, kde sa zakúpené náradie tiež často využíva. Rôzne športové aktivity, akými sú volejbal, basketbal, futbal, florbal, stolný tenis či bedminton, sú pre žiakov atraktívne a poskytujú im možnosť všestranného rozvoja, osvojenia si pohybových schopností, zručností, návykov a hlavne formujú vzťah žiakov k zdravému životnému štýlu. Žiakom tak chceme vytvoriť prostredie vhodné pre rozvoj športu a pozitívneho vzťahu k pohybovým aktivitám, ako aj predchádzať vzniku negatívnych sociálno-patologických javov. Športový a spoločenský význam a prínos projektu spočíva predovšetkým v možnosti žiakov využívať zakúpené moderné športovo-technické vybavenie pravidelne.

PaedDr. Monika Milučká