Inšpiratívny veľtrh vzdelávania GAUDEAMUS a Bratislavský hrad

Otázka povolania a výber vysokej školy bývajú pre žiakov často náročné – veď ide o rozhodnutie, ktoré ovplyvní celý ich život. Naši maturanti zo IV. AP a IV. BP, spolu s triednymi učiteľkami Ing. Monikou Beňovskou a Mgr. Ivanou Kubalovou, sa  dňa 10. októbra 2024  zúčastnili na inšpiratívnom  európskom veľtrhu pomaturitného  a celoživotného vzdelávania GAUDEAMUS 2024 v Bratislave.

Cesta vlakom ubehla rýchlo a Bratislava nás privítala prekrásnym slnečným počasím. Najskôr sme si pozreli sídlo Národnej rady Slovenskej republiky a neskôr sme navštívili majestátny Bratislavský hrad. V jeho areáli sme sa prešli po barokovej záhrade, ktorá patrí medzi najkrajšie záhrady na Slovensku a je považovaná za významný kultúrny pamiatkový objekt, ktorý sa vyznačuje krásnymi fontánami, sochami a vzácnymi rastlinami. Z hradných múrov sa nám naskytol nádherný výhľad na rieku Dunaj.  Po Zámockých schodoch sme sa prešli popri Dóme sv. Martina a cez Most SNP sme sa dostali k nášmu cieľu, ktorým bola návšteva veľtrhu pomaturitného a celoživotného vzdelávania GAUDEAMUS 2024,ktorý poskytuje študentom stredných škôl komplexné informácie, poradenstvo a maximálnu podporu pri ich kľúčovom životnom rozhodnutí, ktorým voľba štúdia po maturite bezpochyby je. Je výnimočný predovšetkým širokou ponukou sprievodných programov, informačných zdrojov a poradenstva, ktoré môžu študenti pri voľbe vysokej školy využiť.Na jednom mieste tak získali komplexné informácie o štúdiu na vysokých školách nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.Nerozhodnutí  študenti mohli absolvovať test študijných typov, ktorý im pomôže pri voľbe budúceho štúdia. Súčasťou programu boli prednášky vystavujúcich škôl o aktuálnych študijných programoch, termínoch a podmienkach prijímacieho konania, o možnostiach štipendií a mimoškolských aktivitách.

 Učitelia, ale aj študenti vysokých škôl boli veľmi milí, našim žiakom trpezlivo odpovedali na každú otázku a rozdali im rôzne propagačné materiály. Svoje štúdium prezentovali na výstave nielen školy zo Slovenska, ale aj z Česka, Rakúska, Dánska, Švédska a Veľkej Británie.

Naši štvrtáci odchádzali z Bratislavy plní nových informácií  a s odhodlaním vybrať sa tou správnou cestou. Niektorí sa už dokonca rozhodli a iným táto exkurzia nasadila chrobáka do hlavy. Držíme im všetkým palce, aby ich konečné rozhodnutia boli pre nich tie najlepšie.

Mgr. Ivana Kubalová