Interaktívne stretnutie s Veľkou Moravou

Často cestujeme za zážitkami a poznaním do ďalekých krajín a veľakrát ani  netušíme, aké poklady sa nachádzajú v našej blízkosti. Staré známe príslovie hovorí, že radšej raz vidieť, ako stokrát počuť. Presvedčili sme sa o tom aj my.

 So študentmi tried I. BM a IV. BP sme sa dňa 3. 10. 2024 v rámci exkurzie vybrali do starobylej Nitry, najstaršieho mesta na Slovensku, kde sme poznávali slávnu veľkomoravskú históriu prostredníctvom interaktívneho  predstavenia. Stretnutie s Veľkou Moravou nám predstavil PhDr. Matej Šiška, PhD. na pôde Starého divadla Karola Spišáka as úsmevom nás pozval na pútavú cestu za poznaním našich najstarších dejín. Pomocou našich študentov – figurantov – nám prezentoval viaceré aspekty veľkomoravského mobiliára, napr. krúžkový ochranný výstroj, prešívaný odev a helmy v spojení s kopijou a oválnym štítom. Taktiež nám  bol predstavený ženský šperk, toaletné potreby a odev príslušníčky vyššej spoločenskej triedy. Nechýbala ani malá škola písania na voskové tabuľky pomocou kovového stilu či krátky exkurz do prostredia veľkomoravskej kuchyne. Vďaka zábavno-edukačnej forme sme si rozširovali informácie zo slovenských dejín inovatívne.

Neskôr sme sa presunuli na Autosalón Nitra, ktorý opäť otvoril svoje brány pre návštevníkov. Túto jedinečnú príležitosť sme si nenechali ujsť ani my. Štvrtkový výstavný deň sme využili na prehliadku toho najnovšieho v automobilovom priemysle. Získali sme informácie o smerovaní a nových trendoch motorizmu u nás i vo svete.

Tešíme sa, že počasie nám prialo a my sme tak mohli prežiť pekný deň v jednom z najkrajších slovenských miest.

Mgr. Ivana Kubalová a Mgr. Paula Panáková