Veda je plná zázrakov!

Hlavnou témou Európskej noci vedy  2024 bola KOMPLEXITA.

Komplexita sa zaoberá skúmaním systémov s mnohými vzájomne prepojenými časťami, kde správanie celého systému nemožno pochopiť iba na základe vlastností jeho jednotlivých častí. Je definovaná vzájomnou prepojenosťou a nelineárovou, kde malé zmeny môžu mať veľké a nepredvídateľné účinky

Európska noc vedy je najväčším vedeckým festivalom na Slovensku, ktorý inšpiratívnym a jedinečným spôsobom prináša novinky a informácie zo sveta výskumu a inovácií. S novým názvom nadväzuje na úspešnú tradíciu podujatia Noci výskumníkov.

Festival sa už tradične koná v posledný septembrový piatok v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici, Žiline, Poprade a ďalších sprievodných lokalitách. Celodenný program ponúka sériu vedeckých prezentácií, diskusií, praktických experimentov, workshopov, technologických atrakcií či digitálnych aktivít.
Je čoraz jasnejšie, že skutočne veľké výzvy doby sú navzájom zložito prepletené v prírodnej oblasti, ako aj v spoločnosti – sú komplexné. Jednotlivci, žiaľ, nemajú schopnosť celistvo pochopiť systémové prepojenia komplexných javov. Ako však dokazuje história, veda je v našom úsilí spoľahlivým nástrojom na zodpovedanie väčšiny otázok.

Dňa 27. septembra 2024  sa žiaci I.AM a III.AP triedy spolu s ich  vyučujúcou  fyziky Mgr. Annou Medviďovou,  spolu s RNDr. Máriou Baníkovou a Mgr. Mirkou Crhovou  zúčastnili v priestoroch Mirage v Žiline  Európskej noci vedy, ktorá je celoeurópskou iniciatívou financovanou Európskou komisiou.

Jej cieľom je priblížiť prácu výskumníkov verejnosti a prilákať mladých ľudí k vede. Naši  žiaci mali možnosť vidieť  praktické pokusy, demonštrácie, malé ukážky, zapojiť sa do súťaží. Dozvedeli sa viac o zákulisí výskumu. Zastavovali sa  pri jednotlivých stánkoch , nechali sa previesť a informovať sprievodcom, diskutovali s ozajstnými výskumníkmi.

Aj takéto podujatia vzbudzujú u našich žiakov záujem o štúdium fyziky a technických predmetov.

Mgr. Anna Medviďová