Aktivity III.BM v dňoch  20. – 23. 5. 2024

Dňa 20. 05. 2024 sme navštívili Budatínsky park s okolím.

Po prechádzke sme si v parku zahrali futbal. Bolo príjemné počasie, slnko svietilo a všade naokolo bolo zeleno. Počas hry sme sa stretli s dievčatami z Gymnázia Veľká okružná 22, ktoré sa tiež rozhodli využiť pekný deň na športovanie. Rýchlo sme sa spriatelili a niektorí využili čas na spoločnú komunikáciu. Strávili sme spolu veselé chvíle plné smiechu, behania a súťaženia.

Dňa 21. 05. 2024  sme navštívili Burianovu vežu a centrum mesta Žilina.

Pri Burianovej veži nás čakala sprievodkyňa, ktorá nám porozprávala o histórii nielen Burianovej veže, ale aj celej Žiliny. Napríklad sme sa dozvedeli, prečo sa potok, ktorý tečie pod Hlinkovým námestím, volá Všivák. Vraj sa v ňom kedysi vojaci vracajúci sa z boja odvšivovali. Navyše, dodnes je na Hlinkovom námestí príjemná ozvena vďaka zvodom vody, ktoré idú popod námestie. Sprievodkyňa nám ukázala aj ďalšie historické miesta a podelila sa s nami o množstvo zaujímavých príbehov a faktov. Celá prehliadka bola veľmi poučná a obohacujúca.

Dňa 22. 05. 2024 sme navštívili  pamätnú izbu holokaustu  v Žiline, kde Rudolf Vrba a Alfréd Wetzler krátko po úteku z tábora smrti napísali 32-stranovú správu o tom, čo zažili. Výpoveď A. Vrbu a R. Wetzlera je považovaná za jeden z najdôležitejších dokumentov 20. storočia, pretože poskytla prvú detailnú a prísne overenú informáciu o pomeroch a charaktere systematického vyvražďovania židovského obyvateľstva. Ich mimoriadne nebezpečná misia bola motivovaná snahou oboznámiť verejnosť s realitou prebiehajúcej genocídy a pokúsiť sa ju zastaviť. Táto návšteva bola veľmi dojímavá a poučná, pretože sme sa dozvedeli o odvahe a odhodlaní týchto dvoch mužov, ktorí riskovali svoje životy, aby svetu priniesli pravdu o hrôzach holokaustu.

Rudolf Vrba a Alfréd Wetzler sa stretli vo vyhladzovacom tábore a na náročný útek sa podujali po dvoch rokoch. Prvé dni sa schovávali v stavebnej jame v areáli tábora, kde prečkali najväčší poplach po odhalení ich zmiznutia. Následne putovali 140 kilometrov do Skalitého, odkiaľ sa s pomocou obyvateľov dostali na utajené miesto v Žiline.

Aj keď zverejnenie ich správy bolo za kontroverzných okolností pozdržané, dokázateľne pomohli v júni 1944 zastaviť deportácie maďarského židovského obyvateľstva, čím sa zachránil život odhadom 200-tisíc ľudí. Vďaka dvom hrdinom zo Slovenska tak dnes na svete žije odhadom až milión ich potomkov.

Dňa 22. 05. 2024 Ekoaktivity a workshop Vodné dielo Žilina

Za veľmi príjemného počasia sme sa vybrali na prechádzku okolo Vodného diela Žilina. Počas prechádzky sme mali na zastávkach rôzne aktivity, ktoré nás obohatili o množstvo nových vedomostí. Venovali sme sa uhlíkovej stope a diskutovali sme o tom, ako naše každodenné činnosti ovplyvňujú životné prostredie. Zaoberali sme sa biodiverzitou a obalovými materiálmi, kde sme si vysvetlili, aký význam má rôznorodosť živočíšnych a rastlinných druhov a ako správne triediť a recyklovať odpad.

Rozprávali sme sa aj o dôležitosti zadržiavania vody v prírode, čo nám pomohlo pochopiť, ako môžeme prispieť k lepšiemu hospodáreniu s vodou a predchádzať suchám. Lesy sme vnímali ako zásadné ekosystémy, ktoré okrem iného pomáhajú znižovať produkciu CO2 a regulovať klimatické zmeny. Dokonca sme sa venovali aj určovaniu druhov rastlín, čo nám umožnilo spoznať miestnu flóru a lepšie porozumieť ekosystémom okolo nás. Celá prechádzka bola veľmi poučná a zábavná, pričom sme sa naučili mnoho užitočných informácií o ochrane a starostlivosti o životné prostredie.

Zdenka Dubovická, Bystrík Nemček