Neformálne vzdelávanie autoopravárov

Neformálne vzdelávanie je vzdelávanie organizované mimo školských priestorov, vzdelávanie poskytované rôznymi inštitúciami a organizáciami. Počas „maturitného týždňa“  v dňoch 20.- 24.4.2024 mali žiaci I.AU triedy možnosť zažiť práve takéto vzdelávanie.

pondelok sme navštívili spoločnosť Autogam, s.r.o. Žilina, zaoberajúcu sa lakovaním automobilov a karosárskymi opravami. Spoločnosť pôsobí na slovenskom trhu od roku 2001, od roku 2011 sú členmi medzinárodnej siete autoopravárenských centier REPANET.  Žiaci mali možnosť zúčastniť sa procesu  prípravy automobilu na lakovanie, oboznámili sa s procesom identifikácie a prípravy odtieňa farby pre dané vozidlo a pobudli aj v špeciálnej komore, kde sa vykonáva lakovanie vozidiel, alebo dielcov karosérie.

utorok sme pokračovali netradičnou fyzikou v priestoroch Žilinskej univerzity v Žiline, v  Zážitkovom centre na popularizáciu vedy a techniky Motio, vybudovanom s podporou Nadácie Kia Slovakia. Motio poskytuje priestor pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti a umožňuje získavanie technických zručností a pochopenie vedeckých princípov v niektorých technických oblastiach so zameraním na dopravu. Žiaci mali možnosť vyskúšať si 38 interaktívnych exponátov, digitálnu techniku, aplikácie na tému pohybu a pohonu, robota, no aj interaktívnu triedu a obľúbenú virtuálnu realitu, dvíhanie automobilu, pokusy na optiku a mnoho ďalších.

stredu sme sa vrátili v histórii a navštívili sme Pamätnú izbu R. Vrbu a A. Wetzlera  v budove bývalého židovského starobinca v Žiline. Cieľom bolo oboznámenie žiakov s problematikou antisemitizmu, holokaustu a Osvienčimskej správy. Prehliadka sa konala v dobových priestoroch, kde vzniklo písomné svedectvo o hrôzach koncentračných táborov. Počas návštevy pamätnej izby sme sa oboznámili s historickým kontextom udalostí, ktoré súvisia so vznikom správy.

Vo štvrtok sme sa opäť venovali odbornému vzdelávaniu v spoločnosti  Varico, s.r.o., ktorá ponúka povrchovú úpravu výrobkov práškovým plastom (práškovou farbou) na komerčnej báze. Upravené výrobky je možné následne použiť do vnútorného,ale aj do vonkajšieho prostredia. Žiaci mali možnosť vidieť nanášanie náterovej látky ekologickým a v súčasnosti  veľmi využívaným spôsobom – práškovaním, ktorý sa využíva práve preto, že sa pri ňom nevyužívajú klasické rozpúšťadlové náterové látky, ktoré sú zdraviu škodlivé a horľavé.

V piatok sme týždeň aktivít zakončili pohybovými aktivitami v rámci účelového cvičenia.

Všetkým organizáciám a spoločnostiam ďakujeme, že nám venovali svoj čas a obohatili tak našich žiakov o nové vedomosti a zážitky.

Ing. Emerencia Remetová