Odborná exkurzia – ŽILINSKÁ UNIVERZITA

Dňa 22. 05. 2024 sa žiaci študijného odboru 3765 M technika a prevádzka dopravy z   I. CP a II. CP zúčastnili odbornej exkurzie na Katedre materiálového inžinierstva Strojníckej fakulty Žilinskej univerzity v Žiline. 

Po úvodných pokynoch boli žiaci rozdelení do troch skupín. Jedna skupina žiakov sa premiestnila do Laboratória mechanických skúšok. Druhá skupina žiakov sa presunula do Laboratória merania tvrdosti a tretia skupina sa v odbornej učebni oboznamovala s nedeštruktívnymi skúškami materiálov.

V Laboratóriu mechanických skúšok sa žiaci oboznámili s prípravou, meraním a vyhodnocovaním statickej skúšky ťahom. Taktiež sa v tomto laboratóriu mohli vidieť rázové skúšky, ktoré sa vykonávajú pomocou Charpyho kladiva.

Druhá  skupina žiakov sa v Laboratóriu merania tvrdosti prostredníctvom praktických ukážok oboznámila so skúškami tvrdosti podľa Brinella, Rockwella a Vickersa. Zároveň im bolo vysvetlené i vyhodnotenie daných skúšok podľa rozmerov vtlačku do pripravených vzoriek.

 Žiaci, ktorí sa presunuli do odbornej učebne boli oboznámení s nedeštruktívnymi skúškami, kde im bol vysvetlený princíp merania povrchových chýb v materiáloch pomocou kapilárnych skúšok. Prostredníctvom prístrojového zariadenia im bolo na konkrétnej vzorke  predvedené meranie pomocou ultrazvukových vĺn, ktoré sa používajú na zistenie povrchových, ale aj vnútorných chýb. Chyby v materiály sa potom zobrazujú ako chybové echá na monitore prístroja.

Cieľom našej odbornej exkurzie bolo prehĺbiť a rozšíriť si teoretické vedomosti a zároveň si ich prakticky vyskúšať v laboratóriu.

Ing. Iveta Drahnová