DOBROVOĽNÍCTVO NA FARME

Hoci sú ľudia v dnešnej dobe veľmi uponáhľaní, vždy sa nájde zopár dobrovoľníkov, ktorí si vo svojom voľnom čase nájdu priestor na pomoc iným.

Starostlivosť o zvieratá sa v dnešnej dobe pomerne zanedbáva, ale existujú miesta, ktoré im poskytujú domov a pocit bezpečia.

Dobrovoľníctvo je činnosť, ktorú vykonávame vo svojom voľnom čase v prospech niekoho iného bez nároku na odmenu. ,,Dobrovoľníci nie sú platení, nie preto, že sú bezcenní, ale preto, že sú na nezaplatenie.“

Preto niektorí žiaci z II.BP – Vanesa Cudráková, Pavlína Capková, Martina Grešáková, Viktória Konkoľová, Júlia Majtánová a Lucia Mlíchová – spoločne s profesorkami – Ing. Martinou Čelkovou a Mgr. Máriou Sikorovou spojili svoje sily a v mene našej školy sa rozhodli pomôcť Hospodárskemu dvoru v Bánovej. Po príchode na miesto nás privítal majiteľ – Igor Koník, ktorý sa sám venuje pomoci ľuďom a zvieratám v núdzi. Previedol nás po farme, poukazoval zvieratá a zadal nám prácu. Našou úlohou bolo pohrabať a pozametať prostredie, poukladať na kopu rozhádzané dosky a pozbierať kamene rozhádzané po zemi.

Majiteľ bol vďačný za našu ochotu pomôcť. Nám táto skúsenosť priniesla množstvo nových pracovných skúseností, smiechu a radosti. Týmto príspevkom by sme chceli upozorniť na to, že je potrebné byť všímavý a pomáhať ľuďom a zvieratám vo svojom okolí.  

Viktória Konkoľová, Júlia Majtánová, II.BP