Trenčín a jeho história

Chodíme okolo nej autom či vlakom, vidno ju z diaľky vo dne aj v noci. Reč je o dominante Trenčína i celého Považia. Trenčiansky hrad stráži od 11. storočia pradávne obchodné trasy spájajúce stredomorskú oblasť s Pobaltím a severnou Európou. Dnes sú v jeho starobylých priestoroch umiestnené výstavné priestory a viaceré expozície Trenčianskeho múzea. Hrad sa stal v roku 1953 národnou kultúrnou pamiatkou.

  1. septembra 2018 sa žiaci IV. BM spolu s Mgr. Mišíkovou a Mgr. Sikorovou vydali vlakom za krásami tohto hradu. Prehliadku sme začali na Dolnom nádvorí Trenčianskeho hradu, odkiaľ sa nám naskytli jedinečné výhľady na mesto a priľahlé okolie. V blízkosti Delovej bašty sme nazreli do povesťami opradenej Studne lásky, vyliezli sme do Matúšovej veže – najvyššieho bodu celého hradu. V kasárni sme si prezreli vystavenú expozíciu a v hladomorni stredoveké mučiace nástroje. V expozíciách nás zaujali vystavené trofeje, obrazy a ukážky pôvodného nábytku.

Pri hrade sa nachádza rozľahlý park. Cestou do centra mesta sme prechádzali úzkymi hradnými uličkami. Po zastávke na občerstvenie sme sa vydali vlakom na cestu naspäť.