Exkurzia Budapešť

Dňa 14. 10. 2024 sa žiaci z tried III.AP, III,CP spolu s vybranými žiakmi z tried I.AP, II.AP, III.BP, III.AM a IV.AP s pedagogickým dozorom Mgr. Jankou Dutkovou a Ing. Ľudmilou Hrbáňovou vybrali spoznávať impozantné pamiatky Budapešti a navštíviť vodný svet pod morskou hladinou v tropikáriu.

V obrovskom akváriu s 1,4 mil. litrami vody a dvanásťmetrovom tuneli sme obdivovali život pod hladinou, kde plávajú žraloky, raje, pirane či iné druhy farebných sladkovodných a morských rýb.

Následne sme sa presunuli autobusom do centra mesta.

Budapešť, kráľovná na Dunaji, mesto plné histórie, dobrého jedla, vína a hlavne pamiatok si toto pomenovanie právom zaslúži. Rieka Dunaj toto mesto rozdeľuje na kopcovitú časť Buda a rovinatú Pešť. 
Počas pešej prehliadky sme si pozreli Budínsky hrad s Chrámom kráľa Mateja, Rybársku baštu s výhľadom na nábrežie Dunaja, ktoré je mimochodom zapísané do zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO, videli sme Baziliku sv. Štefana, Operu, budovu parlamentu a Námestie hrdinov. Nasledoval voľný program na nákup suvenírov a individuálna prehliadka mesta.

Ing. Ľudmila Hrbáňová