Vyhliadková veža na Dubni

Počas maturitného týždňa sa žiaci z niektorých tried zúčastnili turistickej vychádzky na vyhliadkovú vežu na vrch Dubeň nad mestom Žilina.

Vyhliadková veža na Dubni s výškou 27,4 m sa nachádza v nadmorskej výške 572 m n. m.

Rozhľadňa má vďaka umiestneniu vynikajúcu panoramatickú polohu. Vďaka celkovej výške – 10 poschodí – ponúka skvelý pohľad na mesto Žilina, za dobrej viditeľnosti na pohorie Malá Fatra, časť Považia, Kysuckú kotlinu, Vodné dielo Žilina aj Hričovskú priehradu.

So žiakmi, 20. mája 2024 – triedy I. AN, III. AU a 22. mája – trieda II. BP, sme absolvovali výstup po červenej turistickej značke z Budatína, z Námestia hrdinov. Trasu s výšľapom do kopca, s prevýšením 235 m sme zvládli do hodiny. Niektorí žiaci cestou nazreli aj do ešte existujúceho bunkra blízko trasy. Počasie v jednotlivých dňoch bolo rozmanité. Kým v pondelok nás sprevádzalo polojasné počasie, v stredu nás poháňal predpovedaný dážď, ale nakoniec sme výstup stihli bez dažďa či búrky.

Pri stúpaní na vrchol vyhliadky si mnohí žiaci preverili a aj premohli svoj strach z výšok výstupom na posledné, najvyššie poschodie. Odmenou im bol krásny výhľad, ktorý snáď v nich zapáli  „turistického ducha“ a podobné výlety absolvujú aj častejšie.

RNDr. Mária Baníková