Odborná exkurzia ŽS Cargo Slovakia, a.s.

Dňa 21.05.2024 sa žiaci z tried I.AP, I.BPI.AN bližšie oboznámili s pravidlami prevádzky v železničnej nákladnej doprave a vozidlovým parkom ŽS Cargo Slovakia, a.s. počas exkurzie na železničnej stanici v Lietavskej Lúčke.

Na stanici nás privítala pani Zajacová a pán Jozef Tylka, zamestnanci Sekcie prevádzky, prepravy a vozňovej služby. Na úvod sme sa oboznámili s poslaním spoločnosti, následne nám pani Zajacová porozprávala o procese prepravy nákladov od objednávky až po zaradenie vozňa do vlaku. Poukázala na zodpovednosť jednotlivých subjektov prepravného procesu, ale aj na chyby, s ktorými sa v praxi stretla. Následne sme sa presunuli k pristaveným nákladným vozňom, kde sa žiaci bližšie oboznámili s ich konštrukciou a pravidlami, ktoré treba dodržiavať pri ich prechádzke.  Pristavené sme mali tri vozne, nízkostenný, určený na prepravu dlhých predmetov, drevnej guľatiny, ale aj vojenskej techniky, vysokostenný, univerzálny vozeň určený na prepravu hromadných substrátov a špeciálny krytý vozeň určený na prepravu oceľových zvitkov.

Zamestnancom železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s. ďakujeme za ich čas a ochotu venovať sa našim žiakom a tým im priblížiť náročný proces zabezpečenia železničnej nákladnej dopravy.

Ing. Emerencia Remetová