Inovatívne streDnutie 2.0

Dňa 15.05.2024 sa vybraní žiaci z III.AP triedy zúčastnili inšpiratívneho podujatia organizovaného Sekciou pre mládež ŽSK, Rozvojovej agentúry ŽSK, n.o. –  Inovatívne streDnutie 2.0.

Cieľom podujatia bolo inspirovať žiakov k vytvoreniu vlastných miniprojektových návrhov na vylepšenie svojej školy a vytvoriť priestor na prepájanie žiakov a učiteľov zo škôl s podobným študijným zameraním. StreDnutia sa zúčastnilo päť škôl: SOŠ lesnícka Tvrdošín, SOŠ polytechnická Ružomberok, SOŠ dopravná Martin-Priekopa, hosťujúca škola SOŠ sv. Robotníka Žilina a my. Našu školu reprezentovali Matúš Ščevko, Karolína Gregušová, Jorik Hlavatý, Terézia Tkáčiková a Marek Fürberger.

V rámci streDnutia dostali žiaci priestor na prezentáciu vlastného návrhu na vylepšenie svojej školy. Žiaci si mali rozpracovať návrhy, ktoré sa týkali jednej zo 6 tém: Neformálne vzdelávanie, Dobrovoľníctvo, Inklúzia, Digitalizácia, Životné prostredie, Fyzické a psychické zdravie.

Ako prvá sa predstavila hosťujúca škola so svojim projektom zameraným na medzinárodnú spoluprácu v oblasti dobrovoľníctva. Nasledovala SOŠ lesnícka, ktorej projekt sa týkal aktivít smerujúcich k zvýšeniu povedomia o možnostiach štúdia na ich škole, za účelom zvýšenia záujmu o študijné odbory, ktoré ponúkajú. Nasledovala SOŠ polytechnická s projektom na dažďové záhrady a ochranu a tvorbu životného prostredia.                             

Naši žiaci prezentovali svoj projekt zameraný na neformálne vzdelávanie, v rámci ktorého navrhovali vybudovanie altánku v priestoroch átria našej školy, ktoré by mohlo byť využité na neformálne vzdelávacie aktivity, rovesnícke programy, ale aj stretnutia s odborníkmi v rámci workshopov, alebo so žiakmi základných škôl na propagáciu nami ponúkaných odborov. Projekt bol hodnotený ako perspektívny návrh, len nedostatočne rozpracovaný.

Ako poslední prezentovali svoj projekt zameraný na digitalizáciu žiaci z S0Š dopravnej v Martine-Priekope. Ich zámerom bolo vybudovanie dopravného laboratória zameraného do železničnú dopravu.

Prezentácie boli hodnotené neformálnou štvorčlennou porotou. Žiaci dostali spätnú väzbu na svoj návrh, porota hodnotila jeho reálnosť, komplexnosť, grafické spracovanie, využiteľnosť projektu, ale aj úroveň prezentácie žiakmi. 

Po vyhodnotení nasledovala prezentácia Sekcie pre mládež ŽSK so zameraním na príležitosti rozvoja mládeže a projektové možnosti EZS, V4 a Erasmus+. Následne nás predstavitelia hosťujúcej školy previedli po priestoroch svojej školy, mali sme možnosť nahliadnuť do ateliérov filmovej a fotografickej tvorby, sledovať vznik hudobnej sekcie a nazreli sme aj do autoopravárenských a stolárskych dielní. Podujatie bolo ukončené spoločným obedom.

Touto cestou sa chcem poďakovať organizátorom za zaujímavé a poučné podujatie a našim žiakom za ich aktívny prístup a reprezentáciu školy.

Ing. Emerencia Remetová