Exkurzia v Bytči

Počas maturitného týždňa, v rámci náhradného programu pre žiakov na teoretickom vyučovaní, žiaci II. BP absolvovali dňa 21. mája 2024 exkurziu v susednom meste Bytča.

Cieľom našej exkurzie bola národná kultúrna pamiatka (od roku 1970) Sobášny palác a Štátny archív v spomínanom meste Bytča. Obe ustanovizne spravuje mesto Žilina: palác spravuje Považské múzeum v Žiline a archív patrí pod Štátny archív v Žiline.

Sobášny alebo Svadobný palác dal postaviť v roku 1601 Juraj Thurzo pre účely svadieb svojich siedmych dcér a syna. Hlavná sála má rozmery 34,5 x 12,5 m. Na jej konci sa nachádza empora (miesto, podium) pre hudobníkov. V strede miestnosti je situovaný arkier,   ktorý podľa legendy slúžil pre svadobnú posteľ, pretože zabezpečenie potomka bolo v tej dobe veľmi dôležité.

Palác počas svojej existencie štyrikrát vyhorel. Počas druhej svetovej vojny tu prebývalo nemecké vojsko, slúžil aj ako hangár vetroňa a prešiel niekoľkými rekonštrukciami. Komplexná rekonštrukcia v rokoch 2008 – 2009 prinavrátila krásu tejto unikátnej renesančnej pamiatke, ktorú sme aj my mohli vidieť a vypočuť si informácie o nej od fundovanej správkyne.

Pokračovním našej exkurzie boli informácie a ukážky zamestnankyne Štátneho archívu so sídlom v Bytči, ktorá nám porozprávala o archivácii vzácnych listín a aj nám takéto staré a vzácne listiny ukázala. Videli sme vtedajší Imatrikulačný list syna J. Thurza – Imricha, listinu na pergamene, staré mapy a iné vzácne listiny.

Veríme, že návšteva oboch týchto kultúrno-historických objektov nielen preverila, ale aj doplnila žiakom ich znalosti z dejepisu a obohatila ich pohľad na regionálne dejiny.

RNDr. Mária Baníková