KURZ POHYBOVÝCH AKTIVÍT (turisticko – vodácky kurz)

V dňoch 15.05–17.05.2024 sa konal Kurz pohybových aktivít, ktorý je súčasťou výchovy a vzdelávania žiakov stredných škôl a v rámci ktorého žiaci druhých ročníkov absolvovali turisticko –vodácky kurz. Súčasťou tohto trojdňového pobytového kurzu bola počas prvého dňa návšteva prírodnej rezervácie Malá Fatra, kde žiaci v sprievode inštruktorov absolvovali prechod Jánošíkovými dierami.

Po trojhodinovej turistike sa v popoludňajších hodinách presunuli na ubytovanie v Autokempe Tília Gäceľ v Dolnom Kubíne, kde boli pre žiakov prichystané športovo-branné súťaže v tímoch. Žiaci mali možnosť vyskúšať si streľbu z luku aj zo vzduchovky, nacvičiť si prenos zraneného a veľa iných zábavných a užitočných aktivít. Vo večerných hodinách, keďže aktuálne prebiehajú Majstrovstvá sveta v hokeji, mali žiaci možnosť pozrieť si derby medzi Slovenskou republikou a Poľskom. Tí, ktorí o hokej nemali záujem, mohli opekať alebo si spoločne zahrať futbal.           

Druhý deň bola naplánovaná prechádzka do Dolného Kubína, rodiska pána učiteľa Ing. Bystríka Nemčeka, ktorý nás previedol mestom a poukazoval nám pamiatky. V poobedňajších hodinách žiaci absolvovali prípravný vodácky kurz na stojatej vode, kde sa dozvedeli zaujímavosti z histórie raftovania, ako sa správať na vode a ako poskytnúť pomoc topiacemu.     

V samotnom závere si všetci žiaci mali možnosť vyskúšať ako sa ovláda raft, aby boli čo najlepšie pripravení na splav. V posledný deň nášho kurzu nám, bohužiaľ, počasie nedovolilo vydať sa na dobrodružnú plavbu po rieke Orava, a tak sme splavovanie museli presunúť na iný termín. Pevne veríme, že aj napriek nepriazni počasia v posledný deň nášho pobytu, si naši žiaci spoločný výlet užili a z kurzu si odniesli veľa pozitívnych zážitkov. 

  

Vedúca kurzu: PaedDr. Milučká Monika