Online prednáška READYCON – najväčšie podujatie pre stredoškolákov o budúcnosti trhu práce a trendoch v jednotlivých odboroch 

Dňa 27. 10. 2022 sa trieda IV.AM zúčastnila na online prednáške o možnostiach trhu práce a významných zamestnávateľoch v elektrotechnike.

V prvej časti nás pani z najväčšieho pracovného portálu na Slovensku – Profesia.sk – previedla svetom práce. Vysvetlila nám, aké pracovné ponuky vyhľadávajú najčastejšie absolventi rôznych škôl a koľko ich je. Najlukratívnejšie sú zamestnania z oblasti IT. Zarážajúce bolo aj to, že absolventi vysokých škôl sa uchádzajú o zamestnania vhodné pre stredoškolákov. Vyplynulo z toho, že niektorí študujú len kvôli titulu.

Našim žiakom na prednáške poradili aj to, ako správne napísať životopis a motivačný list. Zamestnávatelia totiž najviac ocenia človeka, ktorý sa sám snaží vzdelávať v obore a využíva všetky možnosti vzdelávania.

Cambridge Study je zameraná na  sprostredkovanie stredoškolského a univerzitného štúdia vo Veľkej Británii, Dánsku, Holandsko, Švédsku, Fínsku, Taliansku, Nemecku či Španielsku a tiež na jazykové kurzy v zahraničí pre študentov, mladých ľudí a dospelých. Výnimočnosť  štúdia vidia v tom, že študent má rozsiahlu prax v skutočných podnikoch už počas školských rokov a tak nemá problém v  budúcom uplatnení na trhu práce.

Druhá časť  prednášky bola realizovaná formou krátkych prezentácii na tému: Elektrotechnika v praxi, Všetci na Mars alebo Ako zvládnuť klimatickú zmenu. O výrobe ekologickej energie nám porozprávali Slovenské elektrárne a.s.. Automatickú dopravu materiálu na montážnu linku v praxi nám predstavila firma Kia Slovakia. O možnostiach uplatnenia v elektrotechnike bez hraníc nám porozprávala zástupkyňa spoločnosti PPA CONTROLL. Spoločnosť NAFTA nám zas ukázala, kde elektrotechnika pomáha riešiť výzvy budúcnosti.

Na  záver bola žrebovaná tombola, v ktorej sme, žiaľ, nič nevyhrali.