Návšteva DSS SYNÓMIA  –  Srdce na dlani

Počas dní 24.05.2022 – 26.05.2022 sme sa postupne so žiakmi z tried I.AP, I.BM a II.BP zúčastnili dobrovoľníckej činnosti v zariadení sociálnych služieb  SYNÓMIA. 

V DSS SYNÓMIA sú ubytovaní  klienti, pre ktorých sa zariadenie stalo domovom, ale aj klienti, ktorí chodia do zariadenia len na pár hodín denne. Zariadenie poskytuje sociálne služby na riešenie nepriaznivej sociálnej situácie z dôvodu ŤZP alebo nepriaznivého zdravotného stavu vo forme pobytovej a ambulantnej služby ľuďom, ktorí ešte nedosiahli dôchodkový vek. V zariadení prebiehajú rôzne terapie a činnosti pre klientov: canisterapia – terapia pomocou špeciálne vycvičených psov, činnostná terapia, fyzikálna a sociálna terapia, arteterapia – terapia umením, muzikoterapia a podobne. Na úvod našej návštevy sme sa zoznámili s pani riaditeľkou DSS, ktorá nám porozprávala o histórií a činnosti zariadenia. Postupne  sa naši žiaci osmelili a začali sa  zoznamovať s klientami zariadenia, ktorí boli veľmi priateľskí a našli si medzi našimi žiakmi nových  kamarátov.  Niektorých klientov DSS žiaci vozili  na vozíčkoch po  záhrade zariadenia a s inými si zahrali  rôzne športové hry ako  futbal, basketbal alebo stolný tenis.  Klienti viedli rozhovory s našimi žiakmi a chceli sa o nich dozvedieť čo najviac. Žiaci  pomohli aj pohrabať lístie a skrášliť prostredie v areáli zariadenia.

Veľká vďaka patrí tým  žiakom I.AP, I.BM a II.BP,  ktorí prisľúbili, že sa vo voľnom čase do zariadenia opäť  vrátia a prídu navštíviť svojich nových kamarátov. 

Ďakujeme vedeniu, personálu a klientov DSS SYNÓMIA za srdečné privítanie a nové životné skúsenosti.

Miroslava Crhová